l

CALEA SAN SATURNINO - ROMÂNĂ

ISTORIE, OAMENI ŞI PELERINAJ

Pe 30 octombrie, Cagliari și Isili sărbătoresc Sfântul Saturnino (San Saturnino), un martir local. Legenda spune că Saturnino, un tânăr din Cagliari, a fost ucis ca pedeapsă pentru refuzul de a-și renega credința și nesupunerii celor care profesau păgânismul

Sărbătorile religioase în cinstea Sfântului Saturnino, care e venerat drept hramul capitalei Sardiniei și nu numai, au fost prezente încă din secolele trecute în diferite municipalități din regiune . De fapt, San Saturnino nu este sărbătorit doar în Orașul Soarelui (Cagliari), ci și în diferite regiuni ale insulei, acest cult regional e o mărturie a unui obicei devenit practică firească dar și un indiciu al rolului primordial al credinței în această zonă culturală. De fapt şi armata a contribuit la răspândirea masivă a cultului Sfântului Saturnino în Sardinia iar în ziua de azi traseul de pelerinaj reconstituie parțial drumurile antice și traseele militare din trecut.

Conştiința religioasă  puternic altoită și înrădăcinată în inima insulei a marcat debutul unui proiect de resuscitare și popularizare, într-un mod participativ, a tradițiilor care începuseră să se dilueze, astfel, în 2017 s-a născut Calea San Saturnino (Il Cammino di San Saturnino.) Un itinerar elaborat prin eforturile colaborării dintre Asociația Athanatos și Asociația Chelu e Luna. Asociaţia Athanatos are o experiență impunătoare în organizarea evenimentelor culturale, istorice și educative majore din regiune, în schimb Asociaţia Chelu e Luna s-a născut cu scopul de a valorifica si a păstra tradițiile Sardiniei. Reconstruirea istorică a evenimentelor care au marcat viața Sfântului și care implică 18 municipalități din Sardinia, plus Milano și Roma, au fost studiate și sistematizare cu un scop foarte specific. 

Ideea de bază care a marcat posibilitatea proiectului a fost dezvoltată, de fapt, de la dorința de a dezvălui diferitele fațete ale Sardiniei. E vorba despre un itinerar care prin inițiative care depășește promovarea tradiţională a faimoaselor ape acvmarine și-a plajelor pitoresti, se îndreaptă către un alt tip de context estetic, mai puțin cunoscut și evocat ce se află în interiorul  insulei. Astfel se obține un fir comun care împletește tradițiile religioase și populare, care unește realitatea metropolitană din Cagliari cu căldura și ospitalitatea orașelelor din interiorul insulei.

2017 – S-A NĂSCUT CALEA SAN SATURNINO

Calea San Saturnino se prezintă ca o recreație a riturilor religioase ancestrale, o parte integrantă a culturii noastre care e des uitată cu trecerea timpului. În prima sa ediție din 2017, pelerinajul a avut loc între Cagliari, Ussana, Gergei și Isili. În prezent Il Cammino di San Saturnino îmbrățișează optsprezece municipalitaţi care își propun să pună în valoare aspectele istorice, culturale, arheologice, turistice și de mediu ale regiunii, fără a uita importanța sportului, a mersului pe jos sau utilizarea bicicletelor pentru a vizita locuri altfel inaccesibile. 

Un sfânt, multe sate devotate și un pelerinaj, toate devin o oportunitate de înfrățire și integrare recirpocă între aceste localităţi. Il Cammino di San Saturnino e o călătorie prin locuri și oameni, cu scopul de a descoperi rituri și tradiții locale. E o ocazie în care călătoria și conștiința religioasă devin un prilej senzorial al întâlnirii, al căutării, a înălțării spirituale și a redescoperirii  interiorității latente. Astfel parcursul se transformă într-un itinerar turistic lent, experiențial, care implică nu numai fațetele sociale și economice ale teritoriului, ci şi artizanatul local, sectorul agroalimentar și păstoritul. 

E un caleidoscop de culori, forme și arome care amintește omului de necesitatea revenirii  la pământul său prin divin, redescoperindu-se astfel. 

Ţinînd în vigoare aceste caracteristici, a fost înființat un proiect care a dat viață unui eveniment care nu numai că dorește să redea și să exprime statutul sfântului patron de la Cagliari, Isili și Ussana, dar și, mai presus de toate, doreşte să valorifice justa valoare a regiunilor mai puțin cunoscute din Sardinia. O inițiativă care își propune să crească în viitor și să implice localnicii, pelerinii, curioșii și turiști care sunt în căutarea de noi experiențe și destinații care sunt mai puţin explorate.

CALEA SAN SATURNINO
Pe urmele lui San Saturnino, un pelerinaj pentru valorificarea tradițiilor folclorice, religioase, arheo-istorice, turistice, de mediu și sportive

Programul 2020